PCR-test - Voor wie verplicht?

De PCR test staat voor Polymerase Chain Reaction test. Met deze test kan worden aangetoond of u op het moment van testen drager bent van het SARS-CoV-2 virus. Sinds 1 juli is het voor iedereen in Nederland mogelijk om zich te laten testen.

Veel mensen laten zich testen op het moment dat zij klachten hebben die gerelateerd kunnen worden aan Covid-19. Indien u klachten heeft die kunnen duiden op het coronavirus, dan kunt u terecht bij de GGD voor een kosteloze test.

Heeft u geen klachten maar wilt u zich wel graag laten testen? Dan kunt u terecht bij PCRtest.nl. Zo kunt u bij ons terecht wanneer uw werkgever of touroperator een test verplicht stelt, maar ook wanneer dit verplicht is gesteld door het land dat u wilt gaan bezoeken of om persoonlijke redenen.

Verplichte PCR-test reizigers

In sommige landen binnen en buiten Europa heeft de overheid eisen gesteld aan internationale reizigers. Grenzen zijn open, echter wordt buitenlandse reizigers uitsluitend toegang verleend indien zij aan de gestelde eisen voldoen. Deze eisen worden opgesteld om de verspreiding van Covid-19 te voorkomen. Een groot deel van deze landen heeft daarbij de PCR-test met bijbehorende Non-Covid19 verklaring verplicht gesteld. Ook luchtvaartmaatschappijen kunnen reizigers verplichten om zo’n verklaring te kunnen overleggen bij vertrek.

Voor de meeste landen geldt dat alle reizigers, ongeacht de leeftijd van de reiziger(s), zich moeten laten testen en een negatief testresultaat moeten kunnen laten zien middels een officiële verklaring. Onderstaande landen vormen hier een uitzondering op.

Vanaf welke leeftijd dien ik mijn kinder(en) te laten testen?

Ieder kind, ongeacht zijn/haar leeftijd, kan worden getest middels de PCR-test. Enkele landen hebben echter besloten om een uitzondering te maken voor jonge internationale reizigers. Hieronder vindt u een overzicht met landen, waarvoor de test verplicht is gesteld vanaf een bepaalde leeftijd.

Antigua & Barbuda - vanaf 12 jaar
Aruba - vanaf 15 jaar
Bahamas - vanaf 10 jaar
Barbados - vanaf 5 jaar
Bonaire - vanaf 10 jaar
Egypte - vanaf 6 jaar
Ethiopië - vanaf 12 jaar
Gabon - vanaf 6 jaar
Koeweit - vanaf 6 jaar
Madeira - vanaf 6 jaar
Nigeria - vanaf 11 jaar
Saba - vanaf 12 jaar
Saint Lucia - vanaf 5 jaar
Sint Maarten - vanaf 11 jaar
Sint Eustatius - vanaf 12 jaar
Soedan - vanaf 6 jaar
Uruguay - vanaf 6 jaar
Verenigde Arabische Emiraten (Dubai) - vanaf 10 jaar

Voor Aruba, Bonaire en Curaçao mag de test uitsluitend worden afgenomen via een swab. Hierbij wordt door middel van een wattenstaafje testmateriaal uit de neus en keel afgenomen. Voor de overige bovenstaande bestemmingen volstaat een gorgel-test met zout water.

Welke uitzonderingen zijn er?

Landen kunnen naast het laten afnemen van een PCR-test, ook het laten afnemen van een antistoffentest verplicht stellen. Bij het maken van een afspraak voor het laten afnemen van een test, geeft pcrtest.nl voor de bestemming die u aanklikt aan welke test(en) verplicht zijn.

Voor reizigers met een beperking hebben sommige landen een uitzondering gemaakt. Deze reizigers hoeven zich niet altijd te laten testen middels een coronatest. Neemt u bij vragen hierover contact met ons op.

Is een Non-Covid-19 verklaring voor iedereen verplicht?

Een Non-Covid-19 verklaring laat zien dat u op het moment van testen, meestal 48 tot 72 uur voor vertrek of aankomst, niet het SARS-CoV-2 virus bij zich draagt. Om dit aan te kunnen tonen, vragen de landen die een PCR-test verplicht hebben gesteld voor internationale bezoekers, een bewijs van negatieve testuitslag. Bij pcrtest.nl ontvangt u de Non-Covid-19 verklaring automatisch per e-mail indien uw testuitslag negatief is. Dit certificaat is opgesteld in het Engels en iedere individuele reiziger dient deze te kunnen overleggen wanneer hier op de luchthaven naar gevraagd wordt. Reist u met minderjarige kinderen naar één of meerdere van bovenstaande landen en vallen zij niet binnen de leeftijdscategorie waarin het afnemen van een test verplicht is? Dan hoeven zij eveneens niet over een coronaverklaring te beschikken.